Junglebogen. Lille Frø. Cykelmyggen Egon. Eller yndlingsbogen på stuen. Dialogisk idræt er en kombination af dialogisk læsning og pædagogisk idræt. Med udgangspunkt i en spændende rammefortælling som børnene selv er med til at udvikle, bruger vi fælles idrætslege til at skabe et trygt og motiverende sprogligt læringsmiljø.
Fra bevægeglæde til fortælleglæde
Hvornår lærer børn sprog? Det gør de, når de har fælles opmærksomhed med andre om noget, de finder vigtigt. Fantasi og bevægelse er begge naturlige oplevelsesformer for børn. Det gør den kropslige rammefortælling til et stærkt redskab til at fange børnenes opmærksomhed med. Glæden ved at tage del i den fælles oplevelse motiverer børnene til at udtrykke sig, og nøglen til den sproglige udvikling ligger i lysten til at deltage og fortælle med krop og ord.
Dialog og sprogtilegnelse
Forskning viser, at de bedste “sprogmiljøer” opstår, når de voksne stiller åbne, interesserede spørgsmål og svarer på børnenes verbale og nonverbale budskaber. I dialogisk idræt er de voksne åbne for børnenes input og bliver ved med at interessere sig for, hvordan børnene oplever legene, og hvad de har af idéer til udvikling af aktiviteterne. For at dialogen kan opstå, er de voksne omhyggelige med at tilpasse historie og idrætslege til børnenes niveau. legefabrikkens fornemste mål er at formidle på en måde, så børnene får lyst til og mulighed for at komme med idéer og input.
Målgruppe
Dialogisk idræt er især udviklet til børn med særlige sproglige udfordringer – eksempelvis tosprogede børn eller børn med talevanskeligheder, men alle børn har gavn af at deltage. Metoden kan anvendes til alle aldersgrupper fra omkring halvandet år og op. Historie og aktiviteter afstemmes efter børnenes niveau.