Pædagogisk idræt
Pædagogisk idræt er idræt brugt som pædagogisk redskab. Igangsætteren af pædagogisk idræt har altid et mål med idrætsaktiviteten, som ligger udover aktiviteten selv – eksempelvis samarbejde, inklusion eller sprogtræning. I pædagogisk idræt kommer pædagogikken således før idrætten, hvilket betyder, at idrætsaktiviteten til hver en tid kan ændres, hvis det er nødvendigt for at nå de pædagogiske mål. For eksempel kan man gøre fodbold mere social ved at spillerne skal løbe parvis med hinanden i hænderne. Eller man kan nedjustere volleyball ved at skifte bolden ud med en ballon, så spillerne får flere succesoplevelser med at få bolden over nettet.
Pædagogisk idræt dækker i princippet over alle former for fysisk aktivitet – både traditionel idræt og mere eksperimenterende og legende bevægelsesformer.
Man skelner mellem tre overordnede bevægelseskategorier:
- Idræt som dækker over alle de etablerede idrætsgrene: boldspil, gymnastik, kampsport, dans osv.
- Leg som dækker over de aktive fælleslege: fangelege, stafetter, kamplege osv.
- Bevægelse som dækker over de frie motoriske lege: hoppe, kravle, rulle osv.
I Legefabrikken beskæftiger vi os primært med legen, men især med de små børn fylder bevægelsen også meget. Traditionel idræt bruger vi sjældnere, og når vi gør, er det altid ud fra en legende tilgang, hvor vi lystigt ændrer på regler, rammer og rekvisitter alt efter hvad situationen kalder på. Eksempelvis finsk rundbold eller blindefodbold.
I pædagogisk idræt arbejder man ud fra et helhedsorienteret kropssyn. Krop og psyke hænger sammen, og læring foregår i hele kroppen; ikke kun i hovedet. Når vi sætter idrætsaktiviteter igang involverer det altid en masse læreprocesser – både kropsligt og mentalt. Pædagogisk idræt opererer med fire fokusområder, som tilsammen dækker hele menneskets læring og udvikling.
- Det fysiske: motorik, sanser, styrke, kondition.
- Det psykiske: mod, selvværd, selvtillid.
- Det kognitive: tænkning, sprog, tal, kreativitet.
- Det sociale: samarbejde, kommunikation, fællesskab, sociale koder.
Ved at vælge et primært fokusområde, når man sætter en aktivitet igang, bliver man som igangsætter skarpere på, hvad det er man vil med aktiviteten. Det gør det nemmere at justere i aktiviteten, så deltagerne får de bedst mulige læringsbetingelser i den givne kontekst.
I Legefabrikken anvender vi især pædagogisk idræt som metode til at arbejde med børn i daginstitutioner og skole. Derudover har vi hele tiden grundprincipperne med os, også når vi leger til mere festlige lejligheder, hvor der ikke er fokus på læring.
Pædagogisk idræt er udviklet på Peter Sabroe seminariet af Grethe Sandholm og Ole Eliasen.
Hvis du vil læse mere om pædagogisk idræt
- Christinsen, Tanja (red.)(2012): “Pædagogisk idræt i vuggestue og børnehave”, Dafolo
- Hede, Peter B. (2014): ”Pædagogisk idræt”, Dansk Psykologisk Forlag A/S
- Sandholm, Grethe og Sørensen, Hanne V. (2010): “Pædagogisk idræt – en bevægende pædagogik” , Corposano